+90 216 606 55 00

Şirketler İçin Fikri Ve Sınai Haklar Hukuku

Hukukta yer alan fikri ve sınai haklar kavramı sıklıkla karşımıza çıkmaktadır. Sınai haklar kapsamında kişilerin bilgi ve emek doğrultusunda oluşturmuş olduğu eserler üzerindeki hak talepleri bulunur. Bu haklar maddi ve manevi olarak karşımıza çıkmaktadır. Eser hakları arasında sinema, edebiyat, bilim ve güzel sanatlar yer alır. Sınai hakları ise sanayide ve tarımda yer alan buluş, yenilik, tasarım ve özgün çalışmaları ilk uygulayıcıları adına savunan hak çeşididir. Yani sanayi ve tarım alanındaki buluş, yenilik ve tasarım üzerinde bulunan tüm haklar sınai hak kavramını oluşturur.

Bir işletmenin üretmiş olduğu tüm ürünlerin ve sanat eserlerinin kullanma, tasarlama, üretme, dönüştürme, yayma ve satma gibi haklarını oluşturan kavram ise fikri ve sınai mülkiyet hakkıdır diyebiliriz. Bu haklar eserlerinizin izinsiz kullanılmasından tutunda pazarlanması, izinsiz çoğaltılması, satılması ve patent lisans işlemlerine varana kadar birçok konuyu ele almaktadır. Günümüzde bir eser, buluş ya da üretilen bir ürünün kopyalanması, çoğaltılması olası bir durumdur. Bu nedenle de korunmaya muhtaç hale gelmişlerdir. Haksız rekabet ve kazancı sağlayan bu fikir akımını önlemek içinde fikri ve sınai haklar hukukundan yararlanılmaktadır. Detaylı bilgi için web sitemizin iletişim bölümü üzerinden fikri ve sınai haklar hukuku alanında uzman avukatlarımıza ulaşabilirsiniz.


Fikri ve Sınai Haklar Hukuku Davaları Nelerdir?


Fikri ve sınai haklar hukuku ile üretilmiş olan bir ürün, eser ya da bir fikrin üreticisi veya satıcısının ayırt edilmesi sağlanır. Davalar arasında karşımıza ilk çıkan tür marka davaları olmaktadır. Bu dava ile marka hakkı korunur ve marka üzerindeki hak sahiplerinin yaşamış olduğu mağduriyetler hukuki yollarla belirtilir. Marka hakkı bir mutlak haktır. Hukuk kuralları çerçevesinde kişinin izni olmadan markanın kullanılması, çoğaltılması ya da yanlış aktarımı önlenmektedir.

Teknoloji ile uyumlu olan, buluş basamağında yer alan ve sanayide uygulanabilirlik şartının taşınmasıyla patent almaya hak kazanılmaktadır. Patent kazanan buluş sahipleri buluş aşamasında emek ve para harcadıkları için ekonomik bir kazanç söz konusu olduğunda doğal olarak yalnızca kendileri faydalanmak isteyecektir. Eğer patent sahibinin izni olmadan buluş kısmen veya tamamen taklit edilirse buraya kişinin patent davası açma hakkı bulunur.

Endüstriyel davalar fikri ve sınai haklar hukukunda yer alan diğer dava çeşididir. Endüstriyel tasarımı, ürünün çizgisi, rengi, deseni, biçimi ve dokusu oluşturur. Bu tasarım insan duyularıyla algılanır ve estetiği ve süslemesi ile hoş bir gürünüm sağlanır. Endüstriyel tasarım haklarına zarar verildiği durumlarda hak sahibi endüstriyel dava hakkını kullanabilir. Fikri ve sınai haklar hukuku ile ilgili tüm konularda bilgi ve danışmanlık hizmeti almak için web sitemizde yer alan telefon numarası ve whatsapp hattı üzerinden hukuk büromuza ulaşabilirsiniz.


Danışmanlık Ve Avukatlık Hizmeti  


Hukuk büromuz İstanbul’da bulunan ve uzun yıllardır faaliyet gösteren bir kuruluştur. Deneyimli ve profesyonel ekibimiz ile sizlere en iyi hizmeti sunmaktayız. Müvekkillerimize parka, patent ve tasarım teklif hakları konularında danışmanlık ve avukatlık hizmeti sağlamaktayız. Fikri ve sınai hukukunun tüm konularına hâkim ve gerekli süreci yakından takip etmekteyiz. Talep ettiğiniz haklar doğrultusunda önceden detaylı araştırma yapmakta ve işlemlerin yürütülmesi hakkında müvekkillerimize izleyecekleri yolu belirtmekteyiz. Detaylı bilgi için “Fikri Mülkiyet Avukatı” başlıklı makalemizi inceleyebilrisiniz.

Avukatlık kapsamımızda marka hakkınız ve haksız rekabet konusunda yaşamış olduğunuz haksızlığı savunmaktayız. Detaylı bilgi ve randevu oluşturmak için bizimle iletişime geçebilirsiniz. İyi bir avukat demek iyi bir savunma demektir. Hakkınızı en iyi şekilde aramak ve savunmak için hukuk büromuzu ziyaret edebilir ya da telefon numaramız üzerinden görüşme ayarlayabilirsiniz.  
 

 

 

İlginizi Çekebilecek Diğer Yazılar

E-Bülten
E-Bülten Aboneliği
Duyurular ve yeniliklerden haberdar olmak için e-bültenime kayıt olun.